De Nederlandse Melkveehouders Vakbond ziet de door staatssecretaris Dijksma voorgenomen invoering van fosfaatrechten als een direct gevolg van het zogenaamde ‘sectorplafond’ van 84,9 miljoen kg fosfaat, dat door middel van een convenant door andere organisaties is vastgesteld.
Fosfaatplafond
De NMV erkent dit sectorplafond niet. Het systeem waarmee de staatssecretaris nu een grens wil stellen aan de uitstoot van fosfaat op individuele melkveebedrijven behoeft daarom zeker nog nadere uitwerking. De NMV wil voorkomen dat Nederlandse melkveehouders op achterstand worden gezet ten opzichte van hun Europese collega’s. In haar brief aan de Tweede Kamer van 2 juli 2015 stelt de staatssecretaris de fosfaatproductie op individuele melkveebedrijven te willen begrenzen door de invoering van fosfaatrechten. Dit is nodig, volgens de staatssecretaris omdat de veehouderij op basis van recente CBS-prognoses in 2014 bijna het landelijk fosfaatplafond overschreed. Door de groei van vooral de melkveehouderij zal naar verwachting in 2015 dit plafond daadwerkelijk worden overschreden. Zonder beperkende maatregelen zal de verlenging van de derogatie in gevaar komen, aldus Dijksma.
Regiegroep
In haar brief kondigt de staatssecretaris ook aan dat er een regiegroep zal worden gevormd voor de nadere uitwerking van de wet. De NMV zal deel uit maken van deze regiegroep. Bij de nadere uitwerking van de plannen zal de NMV zich met name hard maken voor de directe belangen van de Nederlandse melkveehouders. Van een gelijk speelveld binnen Europa is er door de invoering van fosfaatrechten geen sprake meer, vindt de NMV. Op Europees niveau is de melkquotering weliswaar verdwenen maar in Nederland krijgen we daar al na drie maanden het besluit over de fosfaatrechten voor in de plaats. Bovendien is de koppeling van fosfaatuitstoot aan de derogatie niet logisch. Derogatie gaat immers over stikstof en niet over fosfaat.
Geen schotten
Binnen de regiegroep zal de NMV daarom een actieve rol gaan spelen. De NMV heeft meermalen gewaarschuwd voor de effecten van de ongequoteerde markt. Het overschotprobleem mag niet simpelweg via bijvoorbeeld afroming worden afgewenteld op de Nederlandse melkveehouders. Dat geldt in de eerste plaats voor de melkveehouders die niet zijn gegroeid of extensief produceren, maar ook voor de melkveehouders die rechtmatig en binnen hun vergunningen produceren. Tevens zal de NMV in haar belangenbehartiging benadrukken dat als er fosfaatrechten moeten worden ingevoerd in de melkveehouderij, deze in alle veehouderij sectoren moeten worden ingevoerd. Fosfaatrechten kunnen en moeten dan ook tussen de sectoren uitwisselbaar zijn. Voor de NMV bestaat er geen ‘koefosfaat’: fosfaat = fosfaat.
Met dank aan NMV. Reacties via info@nmv.nu