Met ingang van 2015 treedt een nieuw stelsel in werking waarmee verantwoorde groei van de melkveehouderij in Nederland mogelijk wordt. Dit staat in het wetsvoorstel ‘Verantwoorde groei van de melkveehouderij’ van de Nederlandse staatssecretaris Dijksma, dat met een blanco advies van de Raad van State naar de Tweede Kamer is verzonden.
Duurzaamheid en grondgebondenheid
Volgens de Staatssecretaris biedt de groeiende vraag in de wereld naar zuivelproducten de Nederlandse melkveesector kansen om te groeien. Maar die groei moet wel in lijn zijn met de duurzaamheidsdoelen voor deze sector.
Die doelen hebben onder andere betrekking op milieu, weidegang (tenminste behoud van het huidige niveau), diergezondheid en dierenwelzijn (onder andere verlenging levensduur van koeien en vermindering antibioticagebruik). De zuivelsector zelf ziet grondgebondenheid als een vereiste voor een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde melkveehouderij.
Geen vergroting mestoverschot
Het nieuwe stelsel neemt de mestproductie en het mestoverschot op bedrijven met melkvee in 2013 als uitgangspunt. Het stelsel stuurt dus niet op de productie van melk maar op de productie van mest door melkvee. Groei van het aantal koeien op een bedrijf ten opzichte van 2013 mag niet leiden tot vergroting van het mestoverschot. Bedrijven met melkvee die willen groeien, moeten deze groei compenseren met extra grond, mestverwerking of een combinatie van beide. Grondgebonden groei houdt in dat de agrarische ondernemer voldoende grond heeft om de extra mest op kwijt te kunnen binnen de geldende gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat. Het alternatief is dat de extra geproduceerde mest volledig wordt verwerkt en dus ook niet leidt tot vergroting van het mestoverschot in Nederland.
Met dank aan het weekblad Landbouwleven (B).