LTO en NZO willen maatregelen om overschrijden van fosfaatplafond te voorkomen. Melkveehouders die onvoldoende scoren op fosfaatefficiëntie worden vanaf 2016 gekort. De korting kan worden doorgevoerd in de melkprijs die wordt uitbetaald of in de groeimogelijkheden die aan een bedrijf worden geboden.
LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) willen met hun voorstel voorkomen dat de sector het plafond van een jaarproductie van 84,9 miljoen kilo fosfaat aan dierlijke mest overschrijdt. De maatregel die LTO en NZO voorstellen komt bovenop de maatregelen die staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken onlangs aankondigde om de groei van de melkveehouderij te remmen. Dijksma wil de fosfaatproductie van een melkveebedrijf in 2013 als referentie nemen. Een bedrijf dat de productie wil uitbreiden, moet de extra productie aan fosfaat in de mest voor 100% verwerken of zorgen dat daarvoor extra grond beschikbaar is. Het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo berust op afspraken die Nederland met de Europese Commissie heeft gemaakt. In 2013 zorgde de sector voor 81 miljoen kilo fosfaat in dierlijke mest.
Huidige voerspoor onvoldoende
De melkveesector heeft zich ten doel gesteld om via lagere gehaltes aan fosfor in het voer te werken aan een lagere productie aan fosfaat in dierlijke mest. In het convenant voerspoor was afgesproken dat het fosforgehalte in krachtvoer maximaal 4,5 gram per kilo zou bedragen of een fosfor/ruw eiwitratio van 2,5. In 2013 lag het gemiddelde fosforgehalte op 4,6 gram per kilo, maar werd de rato voor de verhouding tussen ruw eiwitgehalte en fosfor niet overschreden. Om daadwerkelijk vooruitgang te boeken via het voer, moet het fosforgehalte in voeders echter omlaag menen LTO en NZO. Waarschijnlijk gaan zij bij nieuwe afspraken ten aanzien van het voerspoor inzetten op een maximaal fosforgehalte van 4,3 gram per kilo. Het korten van melkveebedrijven die slecht scoren in fosfaatefficiëntie is waarschijnlijk een tussenstap. LTO en NZO willen feitelijk toe naar een fosfaatheffingensysteem, waarbij melkveehouders die meer fosfaat produceren dan in 2013 over de te veel geproduceerde kilo’s fosfaat een boete krijgen opgelegd. De mogelijkheden om een dergelijk systeem in te voeren werden al genoemd in een sectorplan dat de twee organisaties eind 2013 samen presenteerden. Heffingen zouden normaal door het Productschap Zuivel geïnd kunnen worden, maar het productschap wordt opgeheven. Mogelijk dat het in de toekomst via de organisatie ZuivelNL mogelijk wordt. Het is echter de vraag of dit voor 2016 lukt.
Met dank aan AgriHolland en Veldpost voor dit bericht.