Is het Milk Market Observatory van de Europese Commissie met opzet hulpeloos? Op de bijeenkomsten voor experts die door de Europese Commissie worden georganiseerd, leggen de Stakeholders van de zuivelmarkt de problemen niet alleen op tafel, ze gaan er ook grondig op in en analyseren ze. Dit is geweldig en geeft een gedetailleerd overzicht van wat er gaande is op de zuivelmarkt.
Studies gewillig – tendens duidelijk
Studies tonen duidelijk aan hoe de markt de laatste maanden is gedestabiliseerd: de hoeveelheid geproduceerde melk in de EU groeide tussen april en september 2015 met 2.9% vergeleken met het voorgaande jaar. De melkprijs in oktober was 29.7 cent – ver beneden de kostprijs. Zelfs de prijzen van boter en magere melkpoeder gaan op en neer in het negatieve. Terwijl de prijs voor boter aan het einde van maart 2015 op 326 euro per 100kg lag, is deze eind november naar 304 euro weggezakt. In dezelfde periode is de prijs voor magere melkpoeder van 207 naar 174 euro per 100 kg gedaald. Daarnaast bereiken de volumes van boter, magere melkpoeder en kaas in pakhuizen, alarmerende niveaus. Het is erg onwaarschijnlijk dat daar de komende maanden verandering in komt.
Duidelijke feiten – verontrustend passiviteit
Op de bijeenkomst van de Europese Commissie voor vertegenwoordigers van de zuivelindustrie, zuivelmarkt en boeren, wordt de huidige situatie in de zuivelsector grondig betreurd. De overproductie op de markt veroorzaakt diepe, bezorgde fronsen op voorhoofden. Zal de markt zich herstellen? Dat zou je wel hopen. Wil de Europese Commissie iets doen om dit te bewerkstelligen? Niet echt. Vertegenwoordigers van de Commissie willen niet verder gaan als een zwakke vraag aan individuele boeren: “produceer wat minder a.u.b.” Het simpelweg van individuen vragen om solidariteit te tonen is naïef – zoveel is wel duidelijk. Het is ook duidelijk dat je als melkveehouder niet veel anders kunt doen dan meer melken in tijden dat de melkprijzen op een absoluut dieptepunt liggen, in een poging om de kosten per liter te verlagen en het zo nog een beetje langer vol te kunnen houden. Dit jaagt echter de productie nog verder op waardoor de prijzen nog sneller en dieper wegzakken. Individuele reacties om het eigen bedrijf in de benen te houden druisen daarmee in tegen een reactie die effectief zou zijn voor de gehele sector.
Als je een reactie wilt bereiken die geschikt is voor de markt, moet je de juiste prikkels geven. Prikkels die minder produceren bevorderen in plaats van meer. Bijvoorbeeld met vrijwillige productiedaling. De Commissie wil echter niets van zulke maatregelen weten. Ze fronsen liever hun wenkbrauwen nog maar eens en veinzen hulpeloosheid.
Met dank aan Silvia Däberitz, EMB