ING: voorzichtig herstel landbouwprijzen najaar 2015

HM tomaat en kaas 1435129_75295184De melkprijzen in de eerste helft van 2015 zijn een kwart gedaald. Dat stelt de ING. Voor de tweede helft voorziet de ING een voorzichtig prijsherstel, ook in de zuivel.

Onzekerheid

In een brief naar de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Sharon Dijksma nieuwe grenzen aan de productiegroei gesteld, in de vorm van fosfaatrechten. “De voordelen zijn dat de combinatie van efficiëntie en duurzaamheid beter kan worden beloond en dat innovaties op het gebied van veevoer worden bevorderd. Nadelig zijn de extra regeldruk en de benadeling van extensieve bedrijven”, aldus de ING. Volgens de ING zorgt de voorgenomen wetgeving, omtrent invoering van fosfaatrechten vanaf 2016, voor een onzekerheid in de zuivelketen.

Kringloopwijzer

“Wij zijn van mening dat, gezien de problematiek, de maatregel zo evenwichtig mogelijk is samengesteld, ondanks een reeks van voor- en nadelen. Belangrijk voordeel is dat door de nu vrijwillige Kringloopwijzer te verplichten alle ondernemers in staat worden gesteld op een duurzame wijze te groeien”, aldus de ING. Cor Bruns, sectormanager agrarische productie van de ING, is van mening dat efficiëntie en goed en duurzaam ondernemerschap nog steeds kan worden beloond. “De melkveehouderij moet qua fosfaatproductie echter eerst terug naar de niveaus van 2014, alvorens er weer groeimogelijkheden zijn. Daarnaast is het erg onduidelijk wat de handel in fosfaatrechten voor de melkveehouder die wil groeien, gaat betekenen”, zo stelt Bruns.

Pluimvee en akkerbouw

Volgens de ING drijven leghennenhouders mee op een positieve golf. “In maart werd al het hoogste saldo in drie jaar tijd geboekt dankzij de oplopende afzetprijzen. Eind mei gingen in tegenstelling tot het normale seizoenpatroon de prijzen flink omhoog. De vogelgriep epidemie in de Verenigde Staten zorgt voor onverwachte nieuwe exportmogelijkheden.
Akkerbouwers kenden een matig seizoen in 2014 en 2015. “Dit vanwege lage prijzen van uien en consumptieaardappelen”, stelt de ING. Volgens de ING deed de pootgoedmarkt deed het wel beter. “Het nieuwe groeiseizoen is later gestart door het koude en droge voorjaarsweer. Dit koude voorjaar en warme zomerdagen hebben geleid tot een forse stijging van vooral de aardappelprijzen. De oude voorraad uit 2014 wordt erg duur betaald. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de export van akkerbouwproducten onveranderd positief. De vraag groeit, de wisselkoers is gunstig en Nederland heeft een unieke logistieke uitgangspositie om wereldwijd te leveren”, aldus de ING.

Met dank aan PlattelandsPost en ING.