Koningin Máxima opende deze maand de nieuwe kaasmakerij van Cono in de Beemster. Op termijn kan de coöperatie er 38.000 ton kaas produceren.
Goede afzet
De zuivelonderneming uit de Beemster kan op dit moment maximaal 28.000 ton kaas per jaar maken. Volgens directeur Eric Hulst is de capaciteit nog uit te breiden naar 38.000 ton. ‘We zitten nu op die 28.000 ton. We kunnen niet aan alle vraag voldoen. En die 38.000 ton is prima, we willen niet verder uitbreiden.’ Een goede afzet is allesbepalend, dat wil zeggen kaas maken die tegen een goede prijs kan worden verkocht, stelt Hulst. ‘Toch is het niet aan de vraag kunnen voldoen de reden voor Cono om nu maar eens alle remmen los te gooien.’ De coöperatie kent al langer een ledenstop. ‘Dat blijft ook zo’, verklaart de directeur. Erfopvolgers en melkveehouders die het bedrijf van een stoppend lid overnemen, zijn daarentegen sinds dit jaar welkom. ‘Wel moeten ze voldoen aan de weidegangeisen en het Caring Dairy-systeem en passen binnen de Cono-filosofie.
Met dank aan Cono Kaasmakers.