Ook op Europees niveau wordt nu eindelijk over volumebeperking gediscussieerd. De Franse landbouwminister Le Foll heeft eind februari een uitvoerig model ingediend voor volumebeperking door middel van vrijwillige beperking van de productie met drie uitgewerkte opties (o.a. ook een voor de lidstaten verplichte volumevermindering).
Franse voorstel
Ook de Duitse landbouwminister Schmidt lijkt te bewegen: Duitsland en Frankrijk hebben een paar weken geleden gezamenlijk een eisenpakket opgesteld voor de zuivel- en varkensmarkt die op 14 maart aan de landbouwministers werd gepresenteerd. Daarin is o.a. de invoering van een maatregel voor vrijwillige vermindering van het melkvolume voor melkveehouders en melkfabrieken opgenomen, om een prijsstijging door beperking van het aanbod te bewerkstelligen, ondersteund met een financiële tegemoetkoming van de EU. EU Landbouwcommissaris Hogan is inmiddels ook bereid zich bezig te houden met vrijwillige beperking van het volume in tijden van ernstige prijsdalingen (volgens Artikel 222 van het GLB). Hij staat open voor een optie die zuivelcoöperaties en producentenorganisaties bij dit volumemanagement betrekt.
Mening EMB
Naar de mening van de EMB is het absoluut belangrijk, om volumeregulering op Europees niveau te bediscussiëren en een juridisch kader te creëren voor de uitvoering daarvan. maatregelen van individuele marktpartijen zijn welkom maar verdampen in het geheel! Het eigenbelang van één melkverwerker mag een totale oplossing van het probleem niet in de weg staan. Vrijwillig minder melk aanleveren heeft alleen het gewenste effect, als tegelijkertijd de totale melkaanlevering op Europees niveau wordt begrenst (met een bonus/malusmodel uit ons Markt Verantwoordelijkheid Programma).
Regina Reiterer, EMB