Boeren dreigen Fonterra de rug toe te keren. De Nieuw-Zeelandse melkverwerker Fonterra heeft na de bekendmaking van de halfjaarcijfers te kampen met boeren die dreigen te gaan leveren aan andere melkverwerkers.
Teleurgesteld
Of ze de coöperatie ook werkelijk de rug toekeren, is nog de vraag. Voorzitter Ian Brown van de aandeelhoudersraad van Fonterra krijgt in ieder geval wel telefoontjes van melkveehouders die vertellen dat ze teleurgesteld zijn in de melkprijs en het dividend, dat Fonterra met 5 dollarcent per geleverde kilo milksolids naar beneden bijstelde. Brown bevestigt dat de boeren hem vertellen dat ze weggaan, maar hij interpreteert die opmerkingen meer als een waarschuwing aan het adres van Fonterra. “Ze zullen waarschijnlijk niet weggaan, maar ze zijn wel verdomd teleurgesteld. En ze willen antwoorden.” Fonterra maakte vorige maand bekend dat melkprijs dit seizoen uitkomt op 4,70 Nieuw-Zeelandse dollars per kilo milksolids. Het dividend komt uit op 20 tot 30 cent per geleverde kilo milksolids.
Rauw op het dak
Met name de daling van het dividend valt melkveehouders rauw op het dak. De verwachting was dat deze juist hoger zou zijn, omdat de melkverwerker met een lage melkprijs de grondstofkosten flink drukte. Met een lager dividend is de coöperatie er onvoldoende in geslaagd om de producten tot waarde te brengen, luidt de kritiek. Kritische melkveehouders vragen zich af wanneer de vele miljoenen kostende strategie om meer melk te gaan verwerken tot producten met hogere toegevoegde waarde, haar vruchten gaat afwerpen.
Fonterra investeert veel geld in de uitbreiding van de productiecapaciteit en de bouw van installaties waarmee zuivelproducten met veel toegevoegde waarde geproduceerd kunnen worden. In een financiële rapportage die vorige week verscheen, geeft de melkverwerker aan dat in 2025 de strategie moet zijn afgerond. Daarbij laat de melkverwerker weten dat de waarde van de coöperatie ligt in de gezamenlijke kracht en het vermogen om het beste rendement voor de langere termijn te genereren.
Weinig geloof
Melkveehouder Dave Robertson heeft weinig geloof meer in wat de Fonterra zegt, verklaart hij tegenover de krant de Manawatu Standard. De strategie om waarde toe te voegen heeft niets gebracht, stelt hij. “Fonterra is haar focus kwijt. Het bedrijf is niet meer in handen van de boeren.” Robertson en andere melkveehouders zinspelen er volgens Manawatu Standard op om over te stappen naar Open Country Dairy, de op een na grootste melkverwerker en producent van melkpoeder. Dit bedrijf, dat naar verluidt een wachtlijst heeft van 500 boeren die melk willen gaan leveren, onthoudt zich van commentaar. Ook Synlait Milk wil niet reageren op de vraag of het verzoeken krijgt van melkveehouders om te mogen leveren. Miraka, een andere producent en exporteur, krijgt volgens topman Richard Wyeth twee tot drie keer per week de vraag van boeren of ze mogen leveren. Het bedrijf, dat melk verwerkt van circa honderd melkveehouders, wil voorlopig niet meer melk, laat Wyeth weten.
Met dank aan ZuivelZicht.