EU: overleg zuivelsector zonder resultaat

Europa soort vlagOp de Europese Landbouwraad is overleg over zuivelsector zonder resultaat gebleven. Tijdens deze Europese Landbouwraad van maandag 15 december in Brussel hadden de ministers van Landbouw een overleg over de situatie op de zuivelmarkt en de steun aan Finland.

Scherpe daling

De laatste maanden ziet men inderdaad een scherpe daling van de prijzen, terwijl anderzijds in verschillende lidstaten ook een grote dreiging bestaat dat zware superheffing zullen moeten betaald worden in het laatste quotajaar. Verder vrezen verschillende lidstaten ook de te grote volatiliteit van de prijzen na de afschaffing van de quota in april 2015. Tot slot drong Polen ook aan op bijkomende steunmaatregelen voor de zuivelsector ter compensatie van de verliezen als gevolg van het Russische invoerverbod.

Steun Finland

In dit kader valt te vermelden dat de Europese Commissie op 10 december heeft beslist om 10,7 miljoen euro extra steun uit te trekken voor de Finse melkveehouders. De Finse overheid zal zelf ook nog eens 22,5 miljoen euro steun aan zijn melkveehouders mogen betalen. Die melkveehouders waren voor de afzet van hun producten zeer sterk op Rusland aangewezen en de prijzen voor zuivelproducten zijn, sedert de instelling van het embargo, dan ook sterk gedaald. Finland is trouwens de EU-lidstaat waar het landbouwinkomen in 2014 het sterkst is gedaald, nl. met 22,8 %.

EU verdeeld

Tijdens het overleg in de Landbouwraad van maandag bleken de standpunten eens te meer zeer verdeeld. Een aantal lidstaten was voorstander van een mogelijke aanpassing van de vetcorrectie om de dreiging van zware superheffing enigszins te verlichten, terwijl andere lidstaten daar absoluut tegen gekant blijven omdat zij van mening zijn dat men de spelregels niet zomaar kan veranderen. Anderzijds drongen sommige lidstaten er ook op aan dat de superheffing tijdens het volgende verkoopseizoen in schijven zou mogen afbetaald worden zonder intrest voor de producenten.

Melkobservatorium

De meeste lidstaten vinden de oprichting van het Europese Melkobservatorium een goede zaak, maar vinden dat de werking ervan verbeterd kan worden door een nog betere opvolging van de prijzen of bv. door naast de melkprijs ook de marge voor de producenten mee te rekenen. De Europese Commissie van haar kant merkte op dat de melkproductie de jongste maanden in een aantal lidstaten sterk is verhoogd. Ze gaf ook toe dat de melkprijzen in verschillende lidstaten gevoelig zijn gedaald, maar volgens de Commissie is de sector nog niet in een crisissituatie. Zij overweegt voorlopig dan ook geen bijkomende steunmaatregelen.

Met dank aan de redactie van Landbouwleven (B.)