Europese melkveehouders waarschuwen voor ernstig verlies van marktpositie en structurele prijsdalingen. De vlaggen van de 28 EU lidstaten hangen halfstok terwijl de vlaggen van de grote zuivelreuzen hoog in top wapperen.
Waarschuwing EMB
Terwijl melkproducenten in de individuele lidstaten het in de toekomst moeten doen zonder een regulerend kader, kunnen Nestlé, Danone en co. zich maar vol laten lopen. “Dankzij het verwachte overschot aan melk, zullen deze reuzen vanaf vandaag nog sterker de voorwaarden stellen waaraan boeren moeten voldoen om te mogen leveren. De prijzen zullen extreem laag worden omdat de Europese melkveehouders nu nog minder marktpositie hebben om in de toekomst een kostendekkende melkprijs te bereiken”, waarschuwde Romuald Schaber, president van de European Milk Board (EMB), peinzend over de toekomst van de melksector. Zonder een effectief crisis instrument zullen melkveehouders steeds weer te maken krijgen met extreem lage opbrengstprijzen; velen van hen zullen daardoor binnenkort uit de melkproductie worden gebonjourd.
Maanwake 31 maart
Daarom kwamen melkveehouders uit de gehele EU bij elkaar in Brussel voor het gebouw van het Europees Parlement om met een symbolische maanwake te protesteren tegen deze gang van zaken en de parlementariërs te wijzen op hun taak. “Het crisisinstrumentarium voor de periode na het melkquotum schiet ernstig tekort. Jammer genoeg zijn politici er niet in geslaagd om geschikte markt instrumenten te implementeren om crises te voorkomen”, aldus Sieta van Keimpema, EMB vicepresident. Het probleem is het volgende: het is zeer aannemelijk dat melkveehouders in veel EU landen hun productie aanzienlijk gaan uitbreiden na de melkquotering – terwijl de markt niet in staat is deze overvloed op redelijke wijze op te nemen. “Structurele prijsverlagingen zijn onvermijdelijk, de volgende crisis staat voor de deur”, voegde Schaber toe.
Markt Verantwoordelijkheid Programma
Daarom dringt de EMB nog meer aan op de implementatie van een Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) om in het geval van crises in te kunnen zetten.. Na de quotering kan het programma worden gebruikt om melkveehouders aan te zetten tot verantwoordelijk gedrag en om marktconform te reageren in tijden van crises. Concreet: melkveehouders die in tijden van melkoverschotten vrijwillig minder produceren krijgen een bonus. Aan de andere kant moeten degenen die hun productie blijven opvoeren terwijl de markt al meer dan verzadigd is, hun verantwoordelijkheid nemen en een Markt Verantwoordelijkheid heffing betalen. “Dit maakt het voor ons mogelijk om een voorspelbare omgeving te vormen terwijl voor de consumenten de melkproductie in de gehele EU wordt gegarandeerd”, zei Schaber.
Lage melkprijs
De huidige situatie toont aan hoe dringend de introductie van een goed crisisprogramma is. Al maandenlang is de boerenmelkprijs extreem laag in veel EU lidstaten. De neerwaartse spiraal is recentelijk slechts tot stilstand gekomen door de dreigende historisch hoge superheffing dit jaar, van meer dan 27 cent per kilo melk boven het melkquotum. “We eisen nu dat de superheffing van vorig jaar, ten bedrage van ongeveer 409 miljoen euro plus de heffingen die voortvloeien uit de superheffing van 2015, worden besteed in de melksector. Dit geld zou moeten worden gebruikt om het Markt Verantwoordelijkheid Programma te implementeren”, stelt Schaber.
Bericht via Hanna Vauchelle, EMB-secretariaat te Brussel.