Beste melkveehouders en geïnteresseerden,
Tijdens de hoorzitting op 27 januari 2015 over “Het melkpakket en de vooruitzichten voor de zuivelsector” in het Europees Parlement kwam de lijnrechte tegenstelling in de beoordeling van de huidige situatie op de melkmarkt aan het licht tussen de nieuwe Europese Commissaris, de heer Phil Hogan die volhardt in zijn mening dat de melkmarkt niet in crisis verkeert, en de Rapporteur van de AGRI Commissie voor “Ontwikkeling van de zuivelmarkt en de werking van het Melkpakket”, de heer James Nicholson. Zonder twijfel, stelde de laatste, verkeert de melkmarkt opnieuw in crisis en betalen melkveehouders het gelag.
EMB-nieuwsbrief
Een gedetailleerd verslag van deze hoorzitting vindt u in de EMB-nieuwsbrief (feb. 2015).
Tijdens de conferentie van de Europese Commissie op 5 december 2014: “2024 vooruitzichten voor de EU Landbouwmarkten”, werden de vooruitzichten voor de zuivelsector gepresenteerd door de Gira. Met een overzicht per Europese melkfabriek (waaronder veel coöperaties) van de miljarden investeringen in uitbreiding van de verwerkingscapaciteit, maar ook de zwakke punten van de coöperaties ten aanzien van het tot waarde brengen van de melk en de vooruitzichten voor de zuivelsector: één grote successtory voor de zuivelindustrie. Grote en enige verliezer: de melkveehouders; het aantal melkveebedrijven zal dramatisch dalen.
Originele presentatie
Juist deze drie sheets zijn uit de presentatie gehaald en staan niet op internet. Worden verborgen gehouden voor de Europarlementariërs en andere belanghebbenden.
Ik heb de originele presentatie, rechtstreeks van de auteur. Maar het is mij verboden deze presentatie verder te verspreiden. Geachte leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement: stel vragen aan de Europese Commissie want er worden u essentiële gegevens onthouden. Gegevens die noodzakelijk zijn om uw vragen ten aanzien van de margeverdeling en transparantie in de keten te beantwoorden en die noodzakelijk zijn om een oplossing te vinden voor de problematiek van de melkveebedrijven in de EU. De doelstelling van het landbouwbeleid in het Verdrag van Lissabon is helder: het stabiliseren van markten en het verzekeren van een redelijke levensstandaard voor de landbouwbevolking door verhoging van het hoofdelijk inkomen van hen die in de landbouw werkzaam zijn. Daar ligt uw verantwoordelijkheid en uw taak die we graag ingevuld zien.
Sieta van Keimpema, EMB Vicepresident en voorzitter DDB.