Op 1 april 2015 is het melkquotumtijdperk in de EU afgelopen. Daarmee vervalt ook een instrument om de markt te reguleren. Door de overproductie aan melk in de EU is de melkprijs inmiddels ineengestort, het lage melkprijsniveau bedreigt het voortbestaan van diverse melkveebedrijven in Nederland en de EU.
Welke instrumenten beschikbaar?
Inmiddels is het Europees Parlement ook overtuigd van het feit dat de Europese melkmarkt opnieuw in een diepe crisis verkeert en heeft het Parlement de Europese Commissie opdracht gegeven in te grijpen. Maar welke instrumenten heeft de Europese Commissie tot haar beschikking? Hoe werkt precies de interventieregeling of de maatregelen tot particuliere opslag? Hoe kan het dat in de Baltische landen de prijs al tot 17 cent is gedaald terwijl het interventieniveau rond de 21 cent ligt? Deze vragen worden beantwoord op onze informatieavonden in maart en april a.s.
Markt Verantwoordelijkheid Programma
Tevens zal de DDB-voorzitter het Markt Verantwoordelijkheid Programma aan u voorstellen. Een crisisinstrument om in tijden dat de melkmarkt uit evenwicht raakt, in te kunnen grijpen. Een plan, ontwikkeld binnen de European Milk Board, dat extreem marktgericht is en grote prijsvolatiliteit met haar negatieve neveneffecten voorkomt. Natuurlijk informeren we u ook over de op handen zijnde vrijhandelsverdragen met Canada en de VS (resp. Ceta en TTIP) waar zowel de DDB als de EMB nauw bij betrokken zijn: zullen deze een positieve impact hebben op onze melkprijs of zullen de voordelen vooral naar andere partijen in de keten voeren?
Resultaten studie melkproductiekosten
Verder komen ter sprake: de resultaten van de melkproductiekostenstudie die door de DDB ook voor Nederland is uitgevoerd en andere zaken betreffende zuivel. De DDB is vooral geïnteresseerd in wat de melkveehouder bezighoudt aangaande de inzet van de DDB en de ontwikkelingen in de zuivelsector. Vandaar de komende bijeenkomsten op 3, 5, 10 en 12 maart. In de agenda staan de locaties vermeld.