De melkquota zouden de inkomens van melkveehouders hebben veiliggesteld en het voortbestaan van de bedrijven gegarandeerd. Integendeel, feit is dat de quota niet tot stabiele melkprijzen hebben geleid en dat de structuurveranderingen zijn doorgegaan.
Feitencheck Melk
Dit staat te lezen in de ‘Feitencheck Melk’, die melkveehoudersvoorzitter Udo Folgart van de Duitse Boerenbond DBV heeft overhandigd aan Gitta Connemann, voorzitter van de landbouwcommissie van de Duitse Bondsdag. In plaats van tevergeefse debatten voeren over de mogelijkheid opnieuw een regeling in te voeren die de melkproductie regelt, is het volgens Folgart belangrijker goed te kijken naar al die wettelijke voorschriften, aanvullende eisen en nationale regelingen. Het zijn juist die bepalingen die vooral kleine en middelgrote veebedrijven de melkproductie onmogelijk maken.
Verantwoordelijkheid politiek
Hier moet volgens Folgart de Duitse politiek zijn verantwoordelijkheid nemen. Door het beëindigen van het quotumregiem op 31 maart 2015 kunnen de veehouders op economische gronden beslissen over hun productiehoeveelheid en de ontwikkeling van het eigen bedrijf. Een gang van zaken die in andere branches gemeengoed is. Ook de export van melk en zuivelproducten kan worden versterkt en daarmee nieuwe afzetmarkten worden ontsloten. Bureaucratische en administratieve kosten vallen weg en op deze wijze worden kosten verlaagd. Zo stijgen op termijn de inkomens van de melkveehouders. Het wegvallen van de quota leidt ook tot een betere benutting van productiecapaciteiten.
Forse daling
Folgart wees de Bondsdag-vertegenwoordigster op het feit dat tussen 1984 en 2015 het aantal melkveehouders in Duitsland daalde van 369.000 naar 78.000 melkveehouders (-79 procent). In de 31 jaren van de quotumregeling waren er schommelingen in de melkprijs van 20 cent per kg. De actieve melkveehouders in Duitsland konden in deze periode vanwege afdrachten van superheffing, evenals koop en pacht van melkquota ruim 3 miljard euro niet in hun bedrijven investeren, voerde hij enkele nadelen op.
Met dank aan DBV en Zuivelzicht.