Wat een luxe: groeiende melkveehouders kunnen vanaf 1 januari 2015 kiezen voor meer grond of voor volledig verwerken van de extra fosfaatproductie (bij uitbreiding). Hoera, maar wat gaan de melk- en voerprijzen doen en daarmee het rendement op deze melkveebedrijven?
Wetsvoorstel goedgekeurd door Ministerraad
Het wetsvoorstel “Toekomst grondgebonden melkveehouderij” is eind mei al goedgekeurd door de Ministerraad, maar overleg met de sector en maatschappelijke organisaties moet nog plaatsvinden. Veehouders met melkvee, die meer fosfaat produceren dan in 2013, hebben vanaf 1 januari 2015 de keuze: of meer grond of het extra overschot volledig verwerken of een combinatie van beide opties. Voor het fosfaatoverschot dat al bestond in 2013 gelden de regels voor mestverwerking, namelijk dus deels verwerken afhankelijk van de regio waarin het bedrijf ligt. De mestproductie van 2002 oftewel 84,9 miljoen kilo fosfaat van melk- en fokvee blijft wettelijk en absoluut gezien het plafond voor de fosfaatproductie in Nederland. Belangrijk wordt straks natuurlijk de bepaling van het extra fosfaatoverschot op bedrijfsniveau; het referentiejaar daarvoor wordt dus 2013. Ruim voor de nieuwe wet in werking treedt, krijgen melkveehouders duidelijkheid van RVO.nl over hun referentie, aldus staatssecretaris Dijksma in vakblad Boerderij.
Extra grond of mest verwerken, zegt u het maar
Groeiende melkveehouders krijgen via het wetsvoorstel de keuze tussen meer grond of mest volledig verwerken of een combinatie tussen deze twee mogelijkheden. Let op: voor het oorspronkelijke fosfaatoverschot geldt nog steeds het voor die regio geldende verwerkingspercentage. Dus “vrijheid in gebondenheid”: groei in de melkveehouderij is mogelijk tegen forse financiële offers. Het is geen ongebreidelde groei, het fosfaatplafond voor de melkveehouderij blijft, benadrukt Dijkstra in hetzelfde vakblad. De melkveesector kan ruimte verdienen via het voerspoor, maar dat geldt ook voor de andere sectoren in de veehouderij.
Maar het gaat natuurlijk om het rendement in de melkveehouderij en dus om de ontwikkeling van de melkprijs de komende jaren. Zonder rendement of extra inkomsten hebben melkveehouders helemaal geen ruimte om extra grond te verwerven. En komt er wel genoeg mestverwerking van de grond tegen betaalbare prijzen? Hoe zal de kritieke opbrengstprijs (KOP) zich ontwikkelingen vanwege hogere mestafzetkosten en niet te vergeten vanwege hogere ruwvoerkosten? Het worden spannende tijden voor de groeiende melkveehouders in Nederland vanaf 2015, vooral financieel gezien. Kiezen tussen twee kostprijsverhogende investeringen in de melkveesector; over luxe gesproken….
Met dank aan vakblad Boerderij/mei 2014,
ir. Ad Merks (communitymanager)