Veel informatie tijdens de tweede Dutch Dairy Day in Oekraine, najaar 2014. De Nederlandse Ambassade in Kiev heeft samen met Dykun company en de Association of Dairy Producers (ABM) deze dag georganiseerd bij het bedrijf Agrofirm Rozvolozhzhya van Antoon en Meike Smits. De opkomst was groot; er waren wel 300 melkveehouders aanwezig, naast ca. 25 vertegenwoordigers van bedrijven uit Nederland en uit Oekraine. En met als hoofdgast Andriy Dykun, de nieuwe Deputy Minister of Agrarian Policy and Food in Oekraine!
Werk aan de winkel in Oekraine
Er zijn volop kansen voor de melkveehouderij en de zuivelsector in Oekraine. Maar er is ook volop werk aan de winkel, want: 1)er is een betere opleiding en training nodig voor de melkveehouders, 2)de melkkwaliteit moet sterk verbeteren en 3)de productiviteit van de koeien kan omhoog.
In totaal wordt er in het Oekraine slechts 11,5 miljard kilo melk geproduceerd met 2,5 miljoen koeien op ruim 3400 melkveebedrijven. In Nederland wordt er 12,3 miljard kilo geproduceerd met 1,55 miljoen koeien op bijna 18.000 bedrijven. Een wereld van verschil in productiviteit en infrastructuur van de zuivelsector in beide landen. Van de totale hoeveelheid melk wordt in Oekraine zo’n 4,5 miljard kilo verwerkt, hiervan is 51% afkomstig van grotere agrobedrijven en nog 49% van kleine boerenbedrijfjes met veel huisverkoop. In Nederland wordt nagenoeg alle melk verwerkt in grotere zuivelbedrijven; hiervan wordt 55% tot kaas verwerkt.
Afhankelijk van Russische markt
De meeste export van Oekraiense zuivelbedrijven gaat nog steeds naar CIS-landen. Zo gaat of ging zelfs 80% van de kaas uit Oekraine naar Rusland, want regelmatig wordt de export naar Rusland stil gelegd vanwege wel of niet terechte kwaliteitsproblemen. Dit is geen goede basis voor een gezonde zuivelsector. Maar om meer te kunnen exporteren naar EU-landen of de wereldmarkt moet er nog veel gebeuren in Oekraine, zoals:
-de eerste 5 jaar transitie naar EU standaarden en certificatie
-mogelijk een verdubbeling van de exportquota naar EU-landen
-verbetering van de productiviteit op de kleinere bedrijven
-sociale regeling voor de vele, stoppende kleine boerenbedrijfjes
-meer competitie en marketing op de binnenlandse markt
Het zal nog wel even duren voordat Oekraine weer 25 miljard kilo melk produceert, zoals vroeger (in 1990!). Professionalisering van de melkveehouderij en de zuivelsector is daarom dringend gewenst.
ir. Ad Merks, verschijnt ook in het Oekraine Magazine.