Het bedrijfseconomisch adviesbureau LIBA uit Bocholt(B) had afgelopen maand een interessante studiedag voor erfbetereders over “Succes in de melkveehouderij” voor de Vlaamse situatie. Hierbij een eerste artikel over de financiele verschillen en ontwikkelingen tussen 2008-2013 en de verwachting voor 2014.
Verschillen en ontwikkelingen tussen 2008 en 2013
Samengevat zijn de verschillen en ontwikkelingen:
-bedrijven groeien en intensiveren, ook in Vlaanderen
-koeien staan meer op stal en met een vlakker afkalfpatroon
-kritieke opbrengstprijs (KOP) gestegen naar ruim 31 euro/100 kg.
-kritieke opbrengstprijs (KOP) afgelopen jaren gelijk aan KWIN norm
Zie voor de tabellen, bijgevoegde link naar LIBA, studiedag Erfbetreders, april 2014.
Het jaar 2013 wordt samengevat als een met een hoge melkprijs, maar toch geen topjaar. Het wel/niet moeten betalen van superheffing maakt veel uit, maar is nog niet bekend; dit kan een zure nasmaak geven voor 2013! Verder kende 2013 hoge voerprijzen, waardoor het inkomen per liter meetmelk als gewoon/gemiddeld uitkwam. Wel was het inkomen per koe uitgedrukt in 2013 hoog, door hoge producties per koe (bijna 8900 liter/koe).
Vooruitzichten melkprijs en resultaten voor 2014
Van de totale melkproductie in de EU is 13% voor de wereldmarkt bestemd; mondiaal groeit het melkaanbod van zo’n 1 naar 2% in 2014 naar verwachting. Deze groei lijkt in evenwicht met de groei aan de vraagkant; dit doet kopers van zuivelproducten momenteel achterover leunen. Belgie is erg afhankelijk van de poedermarkt, terwijl Nederland veel meer afhankelijk is van de kaasmarkt! Er zijn veel onzekerheden op wereldschaal, zoals El Nino, met extreme droogte in Australie en Nieuw-Zeeland tot gevolg, ontwikkelingen China en India, oorlogsdreiging Oekraine met Rusland, droogte in USA en ontwikkeling voerprijzen en tekort ruwvoeders? De enige zekerheid op wereldschaal lijkt de volatiliteit in de melkprijzen!
De aanbodgroei drukt de melkprijs in 2014, maar de ontwikkelingen en vraag in China zijn zeer bepalend voor Belgie, vanwege de afhankelijkheid van de productie van melkpoeders. In Belgie wordt er overigens dit jaar een tekort aan poedercapaciteit verwacht, waardoor er meer kaas geproduceerd zal worden. Gemiddeld zal de melkprijs over 2014 in de buurt komen van 2013, maar in een dalende markt. Ook het saldo zal vergelijkbaar zijn met 2013, maar met een negatief sentiment bij de melkveehouders naar het einde van het jaar toe. Hopelijk gooit de superheffing over 2013 geen roet in het eten voor de Vlaamse melkveehouders, spannend is het wel!
Samenvatting lezing van Johan Achten, directeur/eigenaar van adviesbureau LIBA.
Voor meer informatie info@liba.be of www.cowdashboard.be voor hun Tool.