Symposium “Limits to produce in de melkveehouderij”

HM windmolens 1051409_62876075In Wageningen heeft afgelopen maand het symposium “Limits to produce in de melkveehouderij” plaatsgevonden. Een drukbezochte dag, georganiseerd door de Rundvee Fokkerij Studieclub van De Veetelers, met sprekers vanuit FrieslandCampina, WUR Wageningen en de liberale politiek (VVD). Hierbij een impressie van deze dag met onderwerpen als voedselzekerheid, exportpositie, weidegang, duurzaamheid, mestverwerking en innovatie in de zuivelsector.

Trots op de melkveehouderij, volgens VVD

Trots zijn op de agrarische sector en met name de melkveehouderij in Nederland was wel de rode draad in het betoog van de VVD, zowel bij de burgers, als bij de boeren zelf. De agrarische sector is de tweede voedselexporteur in de wereld en vormt zo een stevige pijler onder de economie met 10% van het BNP en 10% van de werkgelegenheid. In 2013 is de export van Food & Agri producten zelfs gestegen naar 79 miljard euro (stijging van 5%)! Onze agrarische sector en met name de melkveehouderij is hoogproductief, efficient en innovatief; resulterend in de laagste footprint (uitgedrukt per kg. product)! Door onze hoge productiviteit en efficientie hebben we in de melkveehouderij de minste input en de laagste uitstoot per kg. melk. Daardoor kunnen we in West-Europa meer hectares gebruiken voor andere zaken, als wonen, recreatie en natuur, aldus de VVD. De FAO heeft berekend dat 1 NL-koe vervangen zou moeten worden door 3 koeien elders in de wereld, om dezelfde melkgift te realiseren. Extensivering van de melkveehouderij is daarom geen optie voor Nederland, maar juist stimulering van innovaties op het gebied van bijv. ruwvoerwinning en mestverwerking.

VVD: bedreigingen omzetten in kansen

Door de afschaffing van het melkquotum ontstaat bij burgers en de politiek de roep om beperkende maatregelen, zoals introductie rundveerechten, regionale teelt van ruwvoergewassen, verplichte weidegang en zelfs extensivering van de melkveehouderij. De NL melkveehouderij moet deze bedreigingen of beperkingen ombuigen naar kansen en openingen. Want ook  in tijd van crisis weet de agrarische sector en juist de zuivel een forse groei te realiseren met goede prijzen. De wereldbevolking neemt toe en door de stijging van de welvaart neemt de vraag naar voedsel en de vraag naar dierlijke eiwitten toe. De NL melkveehouderij moet alle ruimte krijgen om te ondernemen, want zij is de meest duurzame ter wereld, benadrukt de VVD. Door de dynamiek in de melkveehouderij en de toename van de melkproductie zullen wel nieuwe afzetmarkten moeten worden gezocht. De nieuwe mestwet met verplichte mestverwerking en het plan van LTO/NZO voor grondgebonden melkveebedrijven, bieden genoeg handvaten om de mestproblematiek goed aan te pakken in de melkveehouderij. Kortom, de kansen voor NL melkveehouderij zijn er volop  en de zuivelsector moet de ruimte krijgen om deze kansen te pakken! Zo wordt de NL melkveehouderij en daarmee de Food & Agri sector misschien wel de wereldkampioen op exportgebied, aldus de VVD.

ir. Ad Merks (communitymanager)