Overzicht Duitse quotumbeurzen

euro's op fotoTijdens de 22 jaar dat de Duitse quotumbeurzen voor melk bestaan is er voor circa 7,1 miljard kg melk verhandeld. De prijzen liepen tijdens de 44 quotumbeurzen uiteen van 81 cent naar nu 12 cent. Daarmee was een bedrag gemoeid van bijna 2 miljard euro.

Quotumbeurzen

Anders dan in Nederland zijn in Duitsland na de introductie van de EU-melkquotering administratieve quotumbeurzen georganiseerd, waarop kopers en verkopers van melkquotum werden samengebracht. Op de eerste van de in totaal 44 quotumbeurzen van begin april en begin november (totaal 22 jaar) werd melkquotum van West-Duitse veehouders verhandeld, na de eenwording van de Bondsrepubliek kwam daar ook melkquotum uit de oostelijke deelstaten bij. Volgens de beide Duitse markonderzoeksbureaus ZMB en AMI is via deze 44 beursdagen gehandeld in 7,117 miljard kg melkquotum, bijna 25 procent van het huidige Duitse quotum. Daarmee was een bedrag gemoeid van bijna 2 miljard euro.

Allerlaatste

De hoogste prijs van 81 cent per kg melkquotum uit de geschiedenis van de quotumbeurs had de beursdag van november 2001. Tijdens de laatste beursdag van begin november was de gemiddelde prijs nog 12 cent, aldus ZMB en AMI. Tijdens de 44ste en tevens allerlaatste quotumbeurs in Duitsland heeft 363,9 miljoen kg melkquotum een nieuwe eigenaar gekregen. Voor deze 1,2 procent van het totale landenquotum werd volgens de Duitse boerenorganisatie DBV dus een gemiddelde prijs betaald van 12 cent per kg. Ten opzichte van de vorige beursdag in juli is daarmee de gemiddelde quotumprijs 3 cent per kg gestegen. Het geeft volgens het DBV aan welke druk de praktisch onafwendbare betaling van een forse superheffing aan het einde van het superheffingsjaar 2014/15 op de Duitse melkveehouders legt.

Per regio

In het westen van Duitsland wisselden 293,1 miljoen kg melkquotum voor 14 cent per kg van eigenaar, 4 cent meer dan bij de vorige quotumbeurs. Per saldo zag de deelstaat Beieren zijn totale quotum met 42,4 miljoen kg dalen, Hessen met 8,2 miljoen kg en Rijnland-Pals met 3,2 miljoen kg. Deze melk vloeide naar Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein (samen +45,2 miljoen kg quotum), Noordrijn-Westfalen (+8,4 miljoen kg quotum) en Baden-Württemberg (+0,2 miljoen kg quotum). In het oostelijke deel van Duitsland ging 70,8 miljoen kg melkquotum naar een nieuwe eigenaar. Die betaalde daarvoor 5 cent per kg, 1 cent minder dan bij de vorige quotumbeurs. Hier verhuisde uiteindelijk het merendeel van het melkquotum naar Mecklenburg-Vorpommern (+11,7 miljoen kg). De volgende deelstaten leverden in: Brandenburg (-8,2 miljoen kg), Saksen (-1,8 miljoen kg), Saksen-Anhalt (-1,1 miljoen kg) en Thüringen (-0,6 miljoen kg).

Met dank aan DBV en ZuivelZicht