Melkveehouders in Nieuw-Zeeland verliezen hun vertrouwen in de toekomst door verslechterende economische omstandigheden. Scherp dalende prijzen voor zuivelproducten op de wereldmarkt, een hoge rente en de dure Nieuw-Zeelandse dollar versterken de onzekerheid over het komende seizoen. Dat blijkt uit onderzoek onder boeren door de Federated Farmers of New Zealand. Federatie-voorzitter William Rolleston ziet door de sterke dollar druk ontstaan op het inkomen van de boeren. “Door de aanhoudend sterke dollar krijgen exporterende concerns niet de ruimte om de grondstijfprijzen te verlagen. Dat zet druk op de inkomens in de melkveehouderij.”
Hoge rente en hoge voerkosten
Agrarische bedrijven zijn, aldus Rolleston, gevoelig voor een hoge rentestand, waar Nieuw-Zeeland nu mee kampt. “Niet alleen omdat ze veel geld hebben geleend, maar ook omdat een hoge rente de sterke positie van de dollar in stand houdt,” analyseert Rolleston. Uit het onderzoek blijft dat veel boeren (43.9 procent) verwachten de productie op te voeren de komende twaalf maanden. Sommige doen dat om zo het hoofd te bieden aan de lagere opbrengstprijzen. Anderen zien weinig mogelijkheden om de kosten terug te brengen door de hoge inkoopprijzen van grondstoffen. Minder melkveehouders dan voorheen verwachten dat ze hun schuldenlast kunnen verminderen, aldus Rolleston.
Het onderzoek maakte verder duidelijk dat boeren het steeds moeilijker vinden om goede en gemotiveerde arbeidskrachten te vinden. Verordening- en administratieve kosten zien de boeren als ander probleem. Ook hebben ze zorg over de impact van het beleid van (regionale) overheden om de waterkwaliteit te borgen.
Met dank aan Zuivelzicht voor dit opvallende bericht!