Melkveebedrijven met 1.000 koeien zijn zeldzaam in EU. In de wetenschap dat de doorsnee Belgische boer 50 koeien melkt, zijn melkveebedrijven met 1.000 of meer koeien echte mastodonten. Hun aantal is dan ook beperkt, niet veel meer dan een 200-tal in gans de EU, deelt Roger Waite mee als woordvoerder van Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Toevallig staat zo’n groot melkveebedrijf momenteel voor het eerst in Frankrijk in de steigers. De beweegredenen zijn niet enkel economisch maar ook sociaal, leert een videoreportage door Pleinchamp.com.
Slechts 200 mastodonten
Een 200-tal melkveebedrijven in de EU heeft een veestapel van 1.000 of meer koeien. Dergelijke grootschaligheid is zeldzaam want hun aantal vertegenwoordigt maar 0,01 procent van alle Europese melkveebedrijven. Dat rekent Roger Waite, woordvoerder van de EU-landbouwcommissaris, ons voor. De 200 mastodontbedrijven hebben samen 267.890 koeien oftewel 1,14 procent van de Europese melkveestapel. Slechts in twee lidstaten (Hongarije en Estland) wordt meer dan tien procent van de melkkoeien op zo’n grote bedrijven gehouden. Zeer grootschalige melkveebedrijven komen maar in een achttal lidstaten voor: Tsjechië, Duitsland, Estland, Hongarije, Italië, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
Groot bedrijf in Frankrijk
Frankrijk wordt niet in dat lijstje genoemd, maar daar wordt momenteel een melkveebedrijf op poten gezet dat in eerste instantie 500 koeien zal melken om vervolgens op te schalen naar 1.000 koeien. Zes landbouwers slaan de handen in elkaar om op termijn een dagelijkse melkproductie van 27.000 liter te realiseren. Ze hebben uiteraard economische motieven maar een vrouwelijke vennoot gelooft dat ze door samen te werken met collega’s meer tijd zal overhouden voor haar gezin. De gebouwen zijn nog niet volledig afgewerkt maar in de videoreportage is al wel te zien dat een 200 meter lange stal indrukwekkend groot is. Er is een investering van bijna zeven miljoen euro mee gemoeid. Het melken gebeurt in een rotormelkstal met 50 koeplaatsen.
Bekijk de video op Pleinchamp.com in Frankrijk. Bron: Ag-Press.eu / Pleinchamp.com/ VILT