DLV signaleert liquiditeitsproblemen door dalende melkprijs. Momenteel daalt de melkprijs en de verwachting is dat de daling verder doorzet, dat laat DLV weten. “Binnen Melkveemanager signaleren we nu de eerste liquiditeitsproblemen bij melkveebedrijven. De verwachting is dat deze liquiditeitsproblemen alleen maar groter worden door de dalende melkprijs.
Liquiditeitsbewaking
Liquiditeitsprognosebewaking zijn van essentieel belang om mogelijke toekomstige liquiditeitsproblemen tijdig inzichtelijk te maken”, aldus DLV. Op dit moment ligt de melkprijs op een niveau van rond de 0,34 eurocent per kg. melk. “Kijkend naar de prijzen van boter, kaas en melkpoeder op de termijnmarkt is verdere daling naar 0,30 cent niet ondenkbaar”, stelt DLV. DLV ziet een spreiding tussen bedrijven, qua kostprijs per kg. melk. “Gemiddeld ligt de kostprijs van melk op een niveau van rond de 0,38 cent per kg. Dit betekend een tekort van 0,08 cent op basis van een melkopbrengst van 0,30 cent. Op een bedrijf van 1 miljoen kg. melk resulteert dit in een tekort van 80.000 euro. Het is noodzakelijk inzicht te verkrijgen in de liquiditeitstekorten op bedrijfsniveau. Vooral het tijdig signaleren van liquiditeitstekorten is belangrijk om mogelijke problemen in de toekomst te kunnen voorkomen”, aldus DLV.
Actie ondernemen
DLV laat weten dat het belangrijk is om actie te ondernemen aangezien de spreiding tussen bedrijven zeer groot is. “Een specialist Financieel Management kan een ondernemer helpen om een liquiditeitsprognose op te stellen en verdere financiële stappen in kaart te brengen”, aldus DLV.