KOP-zorgen in de melkveehouderij!

HM-vechtende-buffels-5-1385844-sTijdens de LIBA Erfbetredersdag in april 2014 werd extra stil gestaan bij de KOP-zorgen in de melkveehouderij. KOP staat voor de Kritieke Opbrengst Prijs en wordt als het belangrijkste kengetal genoemd voor de komende jaren voor veehouder en erfbetreder.

Toelichting KOP met de cijfers van 2013

De kritieke opbrengstprijs (KOP) is de minimale melkprijs, die men moet ontvangen om alle uitgaven te kunnen betalen. Dit is inclusief vee-inkomsten, inkomsten uit neventakken, privé-uitgaven, belastingen en sociale bijdrage. Er wordt in de berekening van de KOP geen rekening gehouden met vervangingsinvesteringen of de mogelijkheid tot sparen.
De KOP is in 2013 met bijna € 2,4 per 100 liter FPCM toegenomen tot € 31,1 per 100 liter FPCM. De stijging van de KOP heeft zich in 2013 onverminderd doorgezet, dit terwijl de norm voor de KOP afgerond € 27,0 is! De melkprijs in België van de afgelopen 5 jaren is overigens € 32,1 per 100 liter FPCM; ongeveer de helft van de melkveehouders heeft de KOP al jaren hoger dan de gemiddelde melkprijs! Vat krijgen op de (stijgende) kritieke opbrengstprijs, op de KOP, is een noodzaak om economisch en duurzaam te blijven produceren.

Oorzaken van een te hoge KOP t.o.v. de melkprijs

Oorzaken van een te hoge KOP zijn:
-Hoge kostprijs door hoge variabele kosten, toenemende teeltkosten en steeds kleiner wordende neventakken.
-Het dagelijkse management van het melkveebedrijf staat niet op punt, sluit onvoldoende aan bij het groter worden.
-Ontwikkelingsstadium van een bedrijf; er wordt stevig geïnvesteerd in de melkveesector, wat een hoge financieringslast tot gevolg kan hebben.
-Dalende bedrijfstoeslag onder invloed van het veranderde GLB-beleid en een groter wordende melkplas, zonder te investeren in bedrijfstoeslag.
Bedrijven in Benelux groeien en maken zich klaar voor het postquotum tijdperk, maar tegelijkertijd stuwt de hoge melkprijs de krachtvoerconsumptie de hoogte in met een hoge kostprijs per 100 liter FPCM tot gevolg in 2013 en 2014. De hoge melkprijs vertaalt zich niet in een hoog inkomen voor de melkveehouders. Dit blijkt uit een gemiddelde cashflow, waarbij de superheffing nog voor een wrange nasmaak kan zorgen!

Voor meer informatie over KOP, zie www.cowdashboard.be of www.cowdashboard.nl van LIBA uit België.

liba-logo-oke