Europese melkveehouders werken voor minder dan een tientje per uur; zij verdienden vorig jaar gemiddeld 8,80 euro per uur. Dat blijkt uit de boekhoudcijfers van meer dan 300 melkveebedrijven die zijn aangesloten bij EDF (European Dairy Farmers). Het uurloon is berekend over elk gewerkt uur, dus ook over de uren arbeid door meewerkende gezinsleden en betaalde arbeidskrachten. Inclusief de inkomsten uit bedrijfstoeslag komt het uurloon uit op 14,80 euro.
Geen ondernemersinkomen!
De cijfers kwamen in Zwitserland naar voren tijdens het congres van EDF, eerder deze zomer. Net als voorgaande jaren en ondanks de hogere melkprijzen kon een gemiddeld EDF-bedrijf ook vorig jaar geen volwaardig ondernemersinkomen neerzetten. Dat wil zeggen dat er geen geld was om alle bedrijfseconomische kosten te voldoen (dus inclusief een vergoeding voor eigen kapitaal en arbeid). De totale kosten lagen op 49 euro per 100 kilo melk, terwijl er bijna 44 euro binnenkwam aan inkomsten.
Melken voor minder dan 30 cent?
EDF berekent ook altijd een break-evenpoint. Dit is het bedrag waarbij het bedrijf aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Gemiddeld kwam dit vorig jaar uit op 41,10 euro per honderd kilo melk, terwijl er een melkprijs van gemiddeld 36,50 euro per 100 kilo melk beschikbaar was.
Zeven procent van de bedrijven slaagt erin om voor minder dan 30 euro per 100 kilo melk te produceren, 22 procent is bij een melkprijs van 35 euro per 100 kilo melk uit de kosten. Het break-evenpoint is de afgelopen drie jaar met gemiddeld 4,60 euro per 100 kilo melk gestegen, vooral door hogere kosten voor voer.
Met dank aan Veeteelt en EDF (www.dairyfarmer.net ) voor het bericht.