Dierenwelzijn en CO2-voetafdruk conflicteren

HM foto jongvee 761119_55490163“Dierwelzijn en de CO2-voetafdruk zijn conflicterende zaken”, dat zei Aalt Dijkhuizen, voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR tijdens het openingscongres van VIV Europe in Utrecht afgelopen week.

 

 

Productiviteit en welzijn

Dijkhuizen is ervan overtuigd dat hoge productiviteit op de beschikbare landbouwgrond de enige manier is om op termijn de wereld te voorzien van de benodigde hoeveelheid voedsel. “Hoge productiviteit is bovendien gunstig als het gaat om de CO2-voetafdruk van de productie. De uitstoot per eenheid product vermindert”, hield Dijkhuizen het internationale gezelschap voor. Hij is zich ervan bewust dat deze visie niet verenigbaar is met eisen die de westerse samenleving wil stellen aan dierlijke productie op het gebied van dierwelzijn. “Die richting zich op meer ruimte per dier en langzamere groei. Beide aspecten verhogen de CO2-voetafdruk, vandaar mijn stelling: dierwelzijn en CO2-voetafdruk conflicteren.”

Verhogen productiviteit

Een andere probleem is het gegeven dat het grootste deel van de bruikbare landbouwgrond in de wereld al wordt benut. “Daarom zal het ontginnen van nieuwe gronden onvoldoende bijdragen aan de toenemende vraag naar voedsel. Het verhogen van de productiviteit is de enige manier om op termijn te voorzien in die vraag.” Zelfs op al goed benutte gronden, kan volgens Dijkhuizen de productiviteit nog omhoog door gebruik te maken van nieuwe technologie, zoals genomics, precisielandbouw en het voorkomen van na-oogst verliezen.

Met dank aan vakblad De Molenaar, zie verder www.demolenaar.nl .