De European Milk Board, de overkoepelende internationale organisatie voor melkveehoudersorganisaties (waarvan ook de DDB lid is), heeft het Duitse Buro fur Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL) de opdracht gegeven een rekenmodel te ontwikkelen, waarmee de volledige EU kostprijsberekening kan worden geactualiseerd. De Europese Commissie zelf blijft in gebreke met een onvolledige kostprijsberekening, die pas na 3 jaar wordt gepubliceerd!
Nederlandse melkproductiekosten in 2013
De kostenberekeningen baseren zich in beginsel op het Farm Accountancy Data Network (FADN) van de Europese Commissie. Dit gegevensbestand werd gekozen, omdat het hier om representatieve boekhoudkundige cijfers uit de landbouw gaat uit de meeste EU lidstaten (in Nederland via het LEI Bedrijven-Informatienet). In de berekeningen zijn de kosten uit het jaar 2010 opgenomen en ge-extrapoleerd naar 2013 voor het voer, zaaigoed, de meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, energie, onderhoud gebouwen en inventaris. Evenals aan de inkomstenkant zijn de veeopbrengsten ge-extrapoleerd, aldus de DDB.
Voor het berekenen van de kosten voor arbeid voor de zelfstandige melkveehouder, de bedrijfsleider en meewerkende gezinsleden werd een onafhankelijke arbeidsvergoeding gevraagd. Deze is gerelateerd aan werkelijke, tarifaire bepalingen, om de arbeid van niet-betaalde, meewerkende gezinsleden niet op forfaitaire aannames te baseren. Voor de arbeidsvergoeding zijn functies en verantwoordelijkheden van een melkveehouder door het BAL gewogen in de markt volgens een database van 2 miljoen arbeidscontracten!
Uitkomsten voor Nederlandse melkveehouderij
Alleen gespecialiseerde melkveebedrijven zijn in het kostprijsonderzoek meegewogen, dat zijn melkveebedrijven die ten minste tweederde van hun opbrengsten uit de melk genereren. Voor Nederland worden melkproductiekosten van gemiddeld 44,52 cent per kg melk vastgesteld. Deze zijn samengesteld uit de betaalde kosten voor het produceren van melk (37,16 cent), plus de arbeidsvergoeding (10,69 cent) en minus de toeslagen (3,33 cent). In het eindresultaat zijn de toegerekende kosten voor land op basis van pacht en rentebenadering voor eigen vermogen niet meegerekend, die samen zelfs 4,73 cent per kg melk bedragen!
De actuele kosten voor de melkproductie in Nederland in 2013 liggen dus op gemiddeld 44,52 cent per kg melk, terwijl de gemiddelde uitbetaalde melkprijs op 37,40 cent per kg melk lag in 2013. Dat betekent dat er sprake is van een “dekkingstekort” van 16 procent alleen al voor het jaar 2013, volgens deze DDB-benadering. Het zijn cijfers die duidelijk maken waarom het vreemd vermogen in de Nederlandse melkveebedrijven zo is gestegen en het aantal melkveebedrijven zo sterk is gedaald.
Het uitgebreide rapport over de Nederlandse melkproductiekosten, kunt u vinden op www.ddb.nu of opvragen bij de Dutch Dairymen Board (DDB) via info@ddb.nu in Slagharen.