Volgens Dutch Dairymen Board (DDB) legt de Russische boycot van agrarische producten de risico’s bloot van een liberale afzetmarkt. DDB begrijpt niet dat ketenpartijen en overheden niet hebben ingeschat dat er een Russische reactie zou volgen op de tegen dit land ingestelde economische sancties.
Melkprijsdaling
De organisatie die zelf voorstander is van ruime marktregulatie wijst erop dat eerder Oost-Europese landen al getroffen werden door een Russische zuivelboycot. In landen als Polen en Litouwen was toen sprake van een melkprijsdaling van 35 procent.
De Europese Commissie stelde toen geen extra steunmaatregelen in. Nu de boycot voor de hele EU geldt, verwacht DDB dat de commissie wel reden ziet om de boeren financieel te ondersteunen.
Crisismaatregelen
In een persverklaring wijst DDB erop dat juist de meest liberale EU-landen – waaronder Nederland – nu het hardst roepen om crisismaatregelen.
Zonder de vergaande liberalisering waren er nu meer mogelijkheden om de gevolgen van de crisis op te vangen, verklaart DDB.
Het crisisbudget is volgens DDB nu beperkt en dat geldt ook voor maatregelen als interventieaankopen en exportsubsidies. ‘Dat is onvoldoende om een forse terugval van de melkprijs te voorkomen’, meldt DDB.
DDB benadrukt dat productieregulering in deze crisis nodig is om de zuivelmarkt in de benen te houden. Alleen een financiële compensatie zal volgens de organisatie opnieuw leiden tot boterbergen en melkmeren en blijvende druk op de melkprijzen.
Met dank aan Nieuwe Oogst voor deze samenvatting.