DBV: na een stabiele periode dalen de Duitse landbouwprijzen. “Een driejarige periode met relatief stabiele opbrengsten en inkomens in de Duitse landbouw is in 2014 geëindigd. De prijzen voor de meeste agrarische producten dalen”, aldus voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenorganisatie DBV.
Daling ingezet
Hij deed deze uitspraak begin december bij de presentatie van de landbouwcijfers in Berlijn. De daarin opgevoerde resultaten van het afgelopen boekjaar 2013/14 weerspiegelen niet meer de actuele economische situatie in de herfst van 2014. “De redenen zijn goed verzorgde markten, een wereldwijd zwakkere conjunctuur in de tweede helft van 2014, die tot daling van de meeste producentenprijzen leidde, waarbij deze ontwikkelingen door het Russische embargo nog eens direct en indirect werden versterkt”, aldus Rukwied.
Melkprijs was goed
In het boekjaar 2013/14 zagen de Duitse melkveebedrijven hun ondernemersresultaat 38 procent stijgen naar 70.500 euro. Grond voor deze ontwikkeling was de buitengewoon hoge melkprijs in 2013 en tot midden 2014. Die kwam uit voor heel Duitsland uit op gemiddeld 39,5 cent per kg melk en lag daarmee 20 procent hoger dan het boekjaar daarvoor. In oktober lag de melkprijs in Duitsland nog op gemiddeld 34 cent per kg en al naar gelang zuivelonderneming en diens productassortiment inmiddels zelfs daaronder.
Zwakke markt
“Voor het lopende boekjaar 2014/15 verwachten we duidelijke winstdalingen in bijna alle bedrijfsvormen. Lagere bedrijfskosten kunnen de omzetdalingen slechts voor een deel opvangen. De agrarische markten zullen pas in de eerste helft van 2015 stabiliseren. De huidige zwakte op de markt is echter geen crisis van de marktstructuur. Er zijn positieve economische vooruitzichten. Ik wijs daarbij onder andere op de groei van een koopkrachtige middenklasse in ontwikkelingslanden zoals China, India en andere derde landen, die graag levensmiddelen uit Duitsland kopen”, aldus DBV-voorzitter Rukwied.
Met dank aan DBV en Zuivelzicht.