Enorme ontwikkeling Chinese zuivel
De Chinese zuivelconcerns Yili en Mengniu zijn bezig aan een opmars op de lijst met ’s werelds grootste zuivelconcerns. Yili staat voor het eerst in de top tien van de Global Dairy Top-20 van de Rabobank. Volgens Rabobank-analist Tim Hunt presteren de beide Chinese ondernemingen bovengemiddeld als gekeken wordt naar de groeicijfers.
Yili en Mengniu zagen hun omzet in 2013 groeien met respectievelijk 14 en 20 procent. Yili zette vorig 5,7 miljard euro om, Mengniu 5,3 miljard. China is nog altijd de meest prominente groeimarkt voor de zuivelconcerns, aldus Rabobank. Om hun effectiviteit en positie op die markt te versterken gingen veel concerns joint ventures aan. Met die strategie proberen zij voor de komende jaren hun groei doelstellingen te halen, analyseert de bank. De mogelijkheid om met grote overnames de omzet een flinke impuls te geven, wordt steeds kleiner is te lezen in Zuivelzicht.
De Chinese hardgroeiers waren bij veel samenwerking deals betrokken. Mengniu werd partner van Whitewave en Danone, terwijl Yili tot overeenstemming kwam met Dairy Farmers of America. Mengniu investeerde voorts in zijn melkaanvoer door een aandeel te nemen in China Modern Dairy.
Wereldwijde overproductie op komst?
Wereldwijd zochten veel zuivelbedrijven ook in 2013 hun toevlucht tot overnames om omzetgroei te realiseren. Rabobank telde 124 overname transacties in de zuivel, 13 meer dan in 2013 en het hoogste aantal sinds 2007. En wat is er bij Rabobank bekend over de recente ontwikkelingen op zuivelgebied in Rusland en Zuid-Amerika?
In combinatie met de enorme groei van melkveebedrijven in West-Europa en Nieuw-Zeeland vraag ik mij af, waar de NLmelk moet blijven na 2015 en vooral tegen welke prijs? Melkquotering betekende vaste volumes, maar ook redelijke tot goede melkprijzen afgelopen jaren. Van de welbekende varkenscyclus naar een nieuwe melkcyclus is echt wel even wennen voor de melkveesector; volatiliteit in grondstofprijzen, vleesprijzen en melkprijzen vraagt enorme offers van onze veehouders en van de verwerkende industrie in NL!
Ik geloof niet dat bovengenoemde zuivelgiganten in China medelijden krijgen met onze Westerse drang naar schaalvergroting en internationalisatie. Wij zullen zelf op onze (afzet)blaren moeten zitten, wanneer blijkt dat onze extra kaas en melkpoeder niet afgezet kan worden in het beloofde land China. Hopelijk zitten de Russen tegen die tijd wel op onze kaas en melkpoeder te wachten, mits er dan geen onrust meer is in Oost-Europa (lees Oekraine) en Nieuw-Zeeland ons daar niet aftroeft.
ir. Ad Merks (communitymanager)