Alliantie Verduurzaming Voedsel van start

Aalt Dijkhuizen voorzitter Alliantie Verduurzaming VoedselDe Alliantie Verduurzaming Voedsel zet in op “de bodem omhoog”; dat wil zeggen dat al het voedsel dat via supermarkten, restaurants en cateraars aan consumenten wordt aangeboden, op steeds duurzamere wijze wordt geteeld, verwerkt en gedistribueerd.

Dijkhuizen nieuwe voorzitter Alliantie

Tijdens een bijeenkomst van de Alliantie Verduurzaming Voedsel gingen bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties met elkaar om de tafel over de voortgang en uitdagingen rondom verduurzaming van de voedselketen. Aalt Dijkhuizen, de nieuwe voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en tevens boegbeeld van de topsector Agri&Food, sprak tijdens de bijeenkomst over de ambities die de Alliantie in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken heeft vastgelegd.
De prioriteiten in de agenda van de Alliantie en het ministerie van Economische Zaken liggen op verduurzaming van de vleesketen en vermindering van voedselverspilling. De Alliantie stimuleert en faciliteert bedrijven bij de verduurzaming van hun productie- en distributieprocessen en ketens. Door verspreiding van kennis, instrumenten, projecten, door koplopers aan elkaar te verbinden en door de voortgang te monitoren.

Duurzame toekomst en transparantie

Dijkhuizen: “Nederland is wereldspeler op het gebied van voedsel en voedselproductie. De agrifoodketen wil ook wereldspeler zijn in duurzaam. De enige toekomst voor de Nederlandse voedselketen is een duurzame toekomst: productief, zorgvuldig, transparant en sociaal. Hiervoor is samenwerking cruciaal: samenwerking tussen leveranciers en afnemers, publiekprivate samenwerking, maar vooral ook samenwerking tussen bedrijfsleven en stakeholders. Ketens, kennis, creativiteit en een kritische blik zijn de ingrediënten voor verduurzaming van voedsel.”
Vertel wat je doet: transparantie en communicatie is een belangrijk aandachtspunt van de Alliantie. Dijkhuizen sloot zijn toespraak af met de lancering van het vernieuwde DuurzamerEten.nl : een website met informatie over de inspanningen die Nederlandse boeren en tuinders, fabrikanten, retailers, cateraars en horecaondernemers leveren voor verduurzaming en ook over de tegenstellingen binnen verduurzaming – zoals dierenwelzijn versus footprint – waarvoor weloverwogen keuzes noodzakelijk zijn.

Met dank voor tekst en foto aan vakblad De Molenaar, juni 2014